"Kuka enää hilloaa, kun kaupasta saa ihan hyviä tuotteita ja pakastimetkin on keksitty?" kyseenalaisti tuttavani pontevat aikeeni muuttaa loppukesän niukka sato letun päälle lusikoitavaan muotoon. Siitä on nyt yli kolmekymmentä vuotta. Silloin oltiin arkisempia ja käytännöllisiä, pois kaikenlainen hillokellarifilosofointi! Asiaan, pakastimeen. Kylmä totuus. Onneksi on monta satovuotta vierinyt ja koittanut jälleen aika, jolloin hillous on ihan hellintä ydintä. (!)*
Meillä on ilo olla kylmäkellarin haltijoita. No ei se nyt ihan luotettava ole: pari talvea sitten oli päässyt viilennys simahtamaan sillä seurauksella, että mansikkahillot homehtuivat, ne kun ovat niin kovin herkkiä. Joskus yritettiin varastoida myös porkkanoita, mutta nahistuivathan nuo raukat melko sukkelaan.
Hillittömimpinä hillouskesinä on tehty herkkukurkkuja, mansikkahilloa, minttuhyytelöä, karviaishilloa, raparperisosetta, porkkanamarmeladia, kuningatarhilloa, ja sitten vielä suolasienet ja Pirkon suppispikkelsi! Ah ja voih. Hyllyssäni kököttää kolme pätevää alan opusta. Niiden innoittamana olen löytänyt uusia nyansseja kellarihyllyjen valikoimiin.
|
Sadonkorjuun juhlaa, aukeama, kuva Linda Burgess |
Englantilainen
Sadonkorjuun juhlaa
tarjoaa kansitekstin mukaan
"yli 175 hillojen, pikkelssien, leipien, kakkujen ja juomien valmistusohjetta sekä ideoita kukkien kuivattamisesta ja asetelmien sommittelusta."
Kirjan upeat valokuvat ovat Linda Burgessin ja teksti Rosamond Richardssonin. Suomennos Laila Rauhamaan ja kustantaja Kolibri. alkuperäinen teos ilmestyi 1990 ja suomenkielinen 1992. Kirja on nykyiselläkin mittapuulla tarkasteltuna kaunis. Mutta ilmestyessään se oli mykistävä. Kauniita kuvia, houkuttelevia ohjeita, joista useampia tuli kokeiltuakin yhden jos toisenkin kerran.
Jaan iloksenne paahtoleivän parhaan kaverin, Kurpitsavoin ja lampaan lemmikin, Minttuhyytelön.
Kurpitsavoi (kirjassa nimellä Kurpitsasäilyke)
1,8 kiloa kuorittua kurpitsaa, josta on siemenet poistettu
225 g voita
6 sitruunan raastettu kuori ja mehu
Paloittele kurpitsan hedelmäliha pieniksi kuutioiksi ja anna oloutua puoli tuntia. Suodata liika neste siivilävaatteen läpi. Pane kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna hitaasti kiehuvaksi. Keitä hiljalleen 20 minuuttia tai kunnes keitos sakenee. Tölkitä. annoksesta tulee n. 3,5 kg.
Minttuhyytelö
|
Sadonkorjuun juhlaa, aukeama, kuva Linda Burgess |
2,3 kg happamia ruokaomenia paloiteltuina ja siemenettöminä
1,1 l vettä
4 tuoreen mintun versoa
3 dl säilöntäetikkaa
sokeria
n. 1 dl hienonnettua tuoretta minttua
Pane omenat, vesi ja mintunversot isoon kasariin. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä hiljakseen niin kauan että seos soseutuu (n. 45 min.). Sekoita välillä. Lisää etikka ja keitä viisi minuuttia. Suodata sose mehuksi siivilävaatteen läpi yön yli. Mittaa syntynyt mehu ja kaada kattilaan 450 g sokeria kuutta (6) mehudesiä kohti. Sekoita miedolla lämmöllä, kunnes sokeri on sulanut. Lisää lämpöä ja keitä kunnes seos alkaa hyytelöityä, vähintään 10 minuuttia. Nosta kattila liedeltä, kuori tarkkaan vaahto ja lisää hienonnettu minttu. Jäähdytä ja sekoita lopuksi. Tölkitä. Annos noin 3 kg.
Silloin 1980-luvun alkupuolella, pakastusaikoina, säilöntäkirjat eivät olleet noin näyttäviä, joten ei ole ihme että lankesin englantilaisopukseen suorilta jaloilta. Ja kuitenkin olen lukuisia säilykkeitä tehnyt juuri sen vaatimattoman nidotun ja nyt jo haalistuneen säilöntäkirjan ohjeilla. Kirjan nimi on
Säilö maut ja vitamiinit, tekijä Tellervo Anttila ja kustantamo Kauppiaitten 1979.
Oikeastaan hillohöperö ei muita kirjoja tarvitsekaan, onhan Tellervo Anttilan opas kaiken kattava ja helppotajuinen. On säilöntäkalenteri ja hauskoja vinjettikuvia. Jopa värivalokuviakin kellarin houkuttelevista hyllyistä. Aion jälleen koetella kärsivällisyyttäni ja valmistaa makoisaa Porkkanamarmeladia. Kurkut taidan jättää ensi kesään, samoin vihreät tomaatit, siitä yksinkertaisesta syystä, että kasvimaa ei ole niitä kasvattanut, vaikka olenkin lukenut sen äärellä venäläistä kansansatua "Pöytä kata itsesi" hieman muunneltuna.
Porkkanamarmeladi
1/2 kiloa porkkanoita
|
Rautavaara-Tuomola:
Hyötykasvit värikuvina |
3 sitruunaa
1/2 litraa vettä
6 dl sokeria
1. Pese ja kuori porkkanat, leikkaa ne veitsellä tai leikkurilla ohuiksi suikaleiksi.
2. Keitä porkkanat raastetun sitruunankuoren kanssa vedessä pehmeiksi. Lisää sokeri ja sitruunoitten mehu.
3. Keitä kunnes marmeladi on kirkasta ja sakeaa. (Tässä kohtaa suosittelen kärsivällisyyttä!)
4. Tölkitä marmeladi kuumennettuihin, puhtaisiin lasitölkkeihin tai pieniin ruukkuihin. Sulje heti.
5. Jäähdytä ja säilytä viileässä.
Uusin tölkityskirjani on
Teresa Välimäen Purkissa! Sitä saattaa vielä saada kirjakaupoista ja jollei niistä, niin ainakin kirjastosta. Kirjan kauniit kuvat ovat Laura Riihelän, toimitus Johanna Lindholmin, graafinen suunnittelu Timo Hämäläisen ja kustannus WSOY:n 2013.
Resepteissä viehättää raikkaus ja tekemisen mutkattomuus. Ja kokeilujen perusteella voin sanoa, että ohjeet ovat luotettavia. Kirjasta olen kokeillut monia reseptejä, muun muassa pikkusipulit balsamicossa ovat olleet ruokapöydän suosikkeja. Ylitse kaiken mielestäni on Aprikoosi-rosmariinihillo, jonka jaan kanssanne ilomielin. Hillo on melkein marmeladimaista ja on herkullista vaikkapa juuston kanssa.
Aprikoosi-rosmariinihillo
500 g tuoreita aprikooseja
|
Aukeama kirjasta Purkissa! |
3 rkl hienonnettuja tuoreita rosmariininlehtiä
1/4 dl vettä
250 g hillosokeria ja 1 sitruunan mehu
Pese aprikoosit ja lohko ne neljään osaan, poista kivet ja laita lohkot kattilaan. Lisää rosmariini ja vesi. Kuumenna, kunnes alkaa muodostua vesihöyryä. Lisää joukkoon hillosokeri koko ajan sekoittaen. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä miedolla lämmöllä 10-15 min. eli kunnes hedelmät ovat hajonneet soseeksi. Kuori vaahto pinnalta ja nosta kattila liedeltä. Lisää lopuksi sitruunan mehu ja sekoita tasaiseksi. Anna hillon jäähtyä hieman ja purkita se sitten puhtaaseen kuumaan purkkiin. Sulje huolellisesti ja säilytä viileässä.
(Olen hiukan muokannut tekstiä alkuperäisestä.)
Taidanpa vielä palata näihin teoksiin tuonnempana, syksymällä.
Lopuksi päivän kuva, jossa tanssahtelee muutama vapaakiduksellinen.
"Svengaa niin että kitapurjeet lepattaa!"
postasi puuetana frendeille
elokuun hurjissa
allasbailuissa.
Maapallon eläinkuvasto WSOY 1951
*) Ilmaisu esiintyy tässä puhtaasti ironisoivassa mielessä. Samaan kastiin lukisin myös business- ja työelämämantrat "mukavuusalue, pitchaus, voimaannuttaminen, ottaa haltuun" ja mitä niitä kaikkia onkaan. Onneksi olen unohtanut, tuumaa eläkeläinen. Ikävää, mutta totta: ihan sitä ydintä itseään tuli vastaan tavallisessa kaunokirjallisessa teoksessa ilman huumorin häivääkään.