maanantai 28. elokuuta 2017

Rouhetta myllystäni ja mustikasta mummon piirakka

Syksy saa. Ja sieniä sataa. Lauantaina vietettiin linnoituksessakin Luonnon päivää. Dagen efter taivasteltiin nykynuorison holtitonta juhlimista ja sitä seurannutta törkeää siivottomuutta. Mikä nuoria oikein riivaa, eletäänhän sentään 2000-lukua ja ympäristötietous on huipussaan? 1990-luvullahan tämä ei ollut lainkaan tavatonta, vaan suorastaan jokaviikonloppuista. Ja silloinkin päiviteltiin nykynuorisoa. Itse asiassa minä päivittelin nykynuorisoa jo vuonna 1971 tullessani kirjoitusten jälkeen kesäheinähatuksi Suomen muinaistieteellisen toimikunnan haravalinjalle Suomenlinnaan. Kun poimin ensimmäiset pullonsirpaleet ja todistin toisten syntyä, olin tuohtunut ja sydämistynyt. Kunnes löysin tunnelin päästä kaikkea muuta kuin valoa. Kakkaa.  Tällaista se on maailmanperintökohteessa toisinaan, mutta syksyä kohden helpottaa. Ja huomatkaa! Koululaiset olivat sunnuntaina käyneet siivoamassa jälkensä, mikä on kyllä ainutlaatuista. Siitä kolminkertainen hip-hip-hurraa heille ja some-julkisuudelle.

Pala kakkua - ja paljon muuta, kuvat Wolfgang Kleinschmidt
Näistä tuumailuista voikin luontevasti loikata leipomiseen. Leivontakirjojen aatelia on Leila Lindholmin Pala kakkua ja paljon muuta 2012. Suomennos on Pirjo Muurisen, kustannus Mäkelän. Olen toteuttanut useitakin Leilan luomuksia, ja joitakin olen kehitellyt oman käden mukaan. Maukkain ja murein murotaikina löytyy tästä kirjasta, samoin loistava vuokaranskanleivän ohje, jota olen tosin ehtinyt muokata moneen otteeseen, mutta perusohjekin on jo sinällään erinomainen. Käy myös Leilan omilla sivuilla:  http://www.leila.se/.  Keväisen hurhaduksen jäljiltä kaapistani löytyy viljamylly, jolla pyöräytän rouhetta leipiini uudenlaista suutuntumaa antamaan. Rouheella olenkin muokannut Leilan ranskanleivästä  moniviljaisen paahtoleivän kadottamatta kuitenkaan alkuperäisen ohjeen muhevuutta.

Rouheinen paahtis

50 g hiivaa
1/2 l kädenlämpöistä vettä
1 rkl hunajaa
1 rkl agaavesiirappia
1 dl oliiviöljyä
n. 1 rkl merisuolaa
1 dl ruis- tai spelttirouhetta
1 dl ruis- tai grahamjauhoa
n. 9 dl erikoisvehnäjauhoa

Murenna hiiva veteen, lisää hunaja ja siirappi, oliiviöljy ja sula. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää rouhe ja jauhot hissukseen sekoitellen ja alusta pehmeäksi ja kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min.). Voitele kaksi leipävuokaa ja jauhota ne seesamin tai unikon siemenillä. Jaa taikina kahtia, vaivaa hiukan kumpaakin ja pyöräytä kahdeksi limpuksi. Laita limput vuokiin ja kohota kaksinkertaisiksi. Voitele limput vedellä ja ripottele halutessasi pinnalle siemeniä ja sormisuolaa. Paista leivät 200-asteisen uunin keskipaikkeilla puolisen tuntia eli kunnes ovat kauniin värisiä. Jäähdytä ritilän päällä. Paahtari on parhaimmillaan hyvin jäähtyneenä, ehkä jopa seuraavana päivänä, jos malttaa odottaa. Oikein hyvää se on aprikoosi-rosmariinihillon kanssa. Ohje löytyy edellisestä blogistani: Teresa Välimäen aprikoosi-rosmariinihillo kirjasta Purkissa! https://www.kirja.fi/kirja/teresa-valimaki/purkissa/9789510394403/

Komo-viljamyllyn löysin netistä. Koska kyseessä on saksalainen tuote, aloin oitis luottaa siihen. Olisin toki hankkinut toiseen mahtavaan saksalaiseen, Boschin Mummiin, liitettävän motorisoidun myllyn, mutta mallini on vanha, eikä lisäosia saa. Ostin Mummin muuten 1988 ollessani mainostoimistossa copyna. Teimme silloin Boschin kodinkoneille mainontaa ja tulipa työn tiimellyksessä käytyä Münchenissä firman tehtailla. Ja ihastuttua baijerilaisiin maisemiin.
Koneet seis! Komo-viljamyllyä on kevyt veivata käsin ja rouheen karkeutta on helppo säätää. Rukiin- ja speltinjyviä tilasin verkosta, muistaakseni Ekolosta. Vai oliko se Ruohonjuuri? Tästä Komo-myllyjen sivulle.
Paras mustikka-aika on loppusuoralla, joten menkää metsään, te tervejalkaiset! Tai torille. Olen tehnyt tänä kesänä perinteistä pullataikinapiirakkaa, Leilan murotaikinapohjaan leivottua mustikkapiirakkaa ja muunneltua neuvontakokkien marjapiirakkaa (Nopea marjapiirakka).

Nopeasti upea mustikkapiirakka
2 munaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa
70 g voita sulatettuna
1 dl kaurajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummajauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 litra mustikoita +1 dl intiaanisokeria + 1 rkl perunajauhoa

Anna mustikoiden oloutua sokerin kanssa sen aikaa kun teet taikinaa: sekoita munat ja sokeri, lisää joukkoon kerma ja voisula. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne muna-sokeri-kerma-voisula-seokseen. Älä vaivaa turhaan, ettei taikina sitkisty. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle. Ripottele päälle marjaseos, paista 200 asteessa noin 25 minuuttia eli kunnes on mukavan ruskettunut. Syö hiukan jäähtyneenä vaikkapa vaniljakastikkeen kera. Voit myös hunnuttaa piirakan palaset tomusokerilla tarjolle laittaessasi.
















"If I had a hammer", lauleskeli Hemmo Hai odotellessaan
päivän lihatoimitusta.
Maapallon eläinkuvasto WSY 1951



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti