Pala kakkua - ja paljon muuta, kuvat Wolfgang Kleinschmidt |
Rouheinen paahtis
50 g hiivaa
1/2 l kädenlämpöistä vettä
1 rkl hunajaa
1 rkl agaavesiirappia
1 dl oliiviöljyä
n. 1 rkl merisuolaa
1 dl ruis- tai spelttirouhetta
1 dl ruis- tai grahamjauhoa
n. 9 dl erikoisvehnäjauhoa
Murenna hiiva veteen, lisää hunaja ja siirappi, oliiviöljy ja sula. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Lisää rouhe ja jauhot hissukseen sekoitellen ja alusta pehmeäksi ja kimmoisaksi. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi (n. 40 min.). Voitele kaksi leipävuokaa ja jauhota ne seesamin tai unikon siemenillä. Jaa taikina kahtia, vaivaa hiukan kumpaakin ja pyöräytä kahdeksi limpuksi. Laita limput vuokiin ja kohota kaksinkertaisiksi. Voitele limput vedellä ja ripottele halutessasi pinnalle siemeniä ja sormisuolaa. Paista leivät 200-asteisen uunin keskipaikkeilla puolisen tuntia eli kunnes ovat kauniin värisiä. Jäähdytä ritilän päällä. Paahtari on parhaimmillaan hyvin jäähtyneenä, ehkä jopa seuraavana päivänä, jos malttaa odottaa. Oikein hyvää se on aprikoosi-rosmariinihillon kanssa. Ohje löytyy edellisestä blogistani: Teresa Välimäen aprikoosi-rosmariinihillo kirjasta Purkissa! https://www.kirja.fi/kirja/teresa-valimaki/purkissa/9789510394403/
Komo-viljamyllyn löysin netistä. Koska kyseessä on saksalainen tuote, aloin oitis luottaa siihen. Olisin toki hankkinut toiseen mahtavaan saksalaiseen, Boschin Mummiin, liitettävän motorisoidun myllyn, mutta mallini on vanha, eikä lisäosia saa. Ostin Mummin muuten 1988 ollessani mainostoimistossa copyna. Teimme silloin Boschin kodinkoneille mainontaa ja tulipa työn tiimellyksessä käytyä Münchenissä firman tehtailla. Ja ihastuttua baijerilaisiin maisemiin.
Koneet seis! Komo-viljamyllyä on kevyt veivata käsin ja rouheen karkeutta on helppo säätää. Rukiin- ja speltinjyviä tilasin verkosta, muistaakseni Ekolosta. Vai oliko se Ruohonjuuri? Tästä Komo-myllyjen sivulle.
Paras mustikka-aika on loppusuoralla, joten menkää metsään, te tervejalkaiset! Tai torille. Olen tehnyt tänä kesänä perinteistä pullataikinapiirakkaa, Leilan murotaikinapohjaan leivottua mustikkapiirakkaa ja muunneltua neuvontakokkien marjapiirakkaa (Nopea marjapiirakka).
Nopeasti upea mustikkapiirakka
2 munaa
2 dl kermaa
70 g voita sulatettuna
1 dl kaurajauhoja
3 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl kardemummajauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 litra mustikoita +1 dl intiaanisokeria + 1 rkl perunajauhoa
"If I had a hammer", lauleskeli Hemmo Hai odotellessaan
päivän lihatoimitusta.
Maapallon eläinkuvasto WSY 1951
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti