sunnuntai 4. kesäkuuta 2017

Pullaa vaiko piirakkaa - Neuvontakokit opastaa

Tassut taikinaan ja huolet hurmalaan!
Aloitin leipomisen joskus teini-iässä, olin sitä ennen pikemminkin kokki kuin leipuri, eivätkä ensimmäiset leipomukset ihan menneet Strömsöön malliin. Oli sämpylöitä, joilla olisi voinut hyvinkin särkeä muutaman näyteikkunan. Oli lätsähtäneitä kakkuja, koska munien ja sokerien vatkaaminen kovaksi vaahdoksi... No, aina ei motivaatio riittänyt. Perinteisen pullan jätin nuorempana suosiolla äidin leivottavaksi, kun omista tuli kuivia hiivan makuisia ruppanoita. Tärkeintä oli kuitenkin asenne: periksi ei anneta. Ja niinpä sitten ajan oloon asiat ryhtyivät luonnistumaan, taikinat kohoamaan ja maut asettumaan kohdalleen.

Olin jo yhden lapsen äiti ja loistavan Kotiruoka-keittokirjan omistaja, kun hankin Veijo Vanamon ja Jaakko Kolmosen kirjan Leivotaan yhdessä (Neuvontakokit, SKK 1977). Sitä olenkin uutterasti käyttänyt viimeiset neljäkymmentä vuotta. Nopea marjapiirakka syntyy kesäisin harva se viikko ja pullataikinan ohjeella onnistuin sitten vihdoinkin. Olen sitä mieltä, että riittävä määrä voita ja sokeria on pullataikinan a&o. Ei siis mitään kevytpullaa kannata vaivata. Samaa koskee muuten tiikerikakkua, jonka mainion ohjeen nappasin Keittotaidon kultaisesta kirjasta (Bonnier 1962), joka tuli perintönä serkkupojalta.


Nopea marjapiirakka 
Neuvontakokkien tapaan

2 munaa
2 dl sokeria
2 dl kermaa tai kermamaitoa
1 dl voisulaa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta

Sekoita munat ja sokeri, kaada joukkoon kerma ja voisula, lisää vehnä-leivinjauheseos ja sekoita taikinaa mahdollisimman vähän. Levitä taikina pellille leivinpaperille. Ripottele päälle litran verran marjoja tai raparperia ja paista 200 asteisessa uunissa 25 minuuttia. Olen tehnyt taikinasta muunnelman, jossa on 1 dl grahamjauhoja ja 3 dl vehnäjauhoja sekä 1 dl tummaa ruokosokeria ja 1 dl hienoa sokeria. Tulee hyvä, muhkea maku. Jos pidät vaniljan mausta, voit lisätä mielesi mukaan vaniljasokeria jauhoseokseen. Raparperit olen mehustanut ruokosokerissa tunnin verran ennen paistoa. Kuten kuvista näkee, Neuvontakokkien kirjasssa on toimivien ohjeiden lisäksi nostalgisia mainoksia 1970-luvulta, kirja lienee kustannettu mainostuloilla...


Tiikerikakku 
Keittotaidon kultaisen kirjan mukaan

125 g voita t. margariinia
2 1/4 dl sirotesokeria
2 munankeltuaista
2 munanvalkuaista
1 1/2 tl vaniljasokeria
3 dl (150 g) vehnäjauhoja
1 1/2 tl leivinjauhetta
3/4 dl maitoa
1 1/2 rkl kaakaota

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi ja lisää seokseen keltuaiset ja vaniljasokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhot taikinaan vuorotellen maidon kanssa, Vaahdota valkuaiset ja sekoita varovasti taikinaan. Sekoita kolmannekseen taikinasta kaakao. Jauhota keskikokoinen vuoka ja lisää taikina kerroksittain vaaleaa, tummaa, vaaleaa. Paista n. 45 min. 175-asteisessa uunissa. Olen yleensä paistanut kakkua tupla-annoksen eli isossa vuoassa.
Kakkukuva on äitini Hyvän ruoan keittiön Rumford-vihkosesta.


Hyvän ruoan keittiö
on peräisin 1950-luvun loppupuolelta.
Äiti on luultavasti tilannut sen Uusi nainen -lehdessä olevalla kupongilla. Julkaisijasta ja jakelijasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta tarjonnasta päätellen ainakin Paasivaaralla oli sormensa resepteissä. Jotkut varmaan muistavat aikansa tutun rallatuksen: "Ennen pantiin mirri multaan, nyt se pannaan Suvikultaan." Elintarvikeskandaaleja on ollut maailman sivu, muistelen että 1950-luvun lopulla oli hiirilavantautiakin, jonka epäiltiin levinneen irtomaidosta. Nämä ikävyydet eivät himmennä pienen kansion sisällön arvoa. Tuoreimmat reseptivihkoset ovat kuusikymmenluvun lopulta, mahdollisesti minun lisäämiäni.  Muovitettujen kansien sisäpuolelta löytyvät kätevästi tavallisimmat talousmitat, myös englantilaiset ja amerikkalaiset. Samoin leipomuksiin sopivat paistoasteikot avautuvat yhdellä vilkaisulla.

                                                                                  
Sieni-vihannespiirakka
Vihannesvakan tapaan

4 dl vehnäjauhoja
200 g Kultanauhaa (margariini)
1/2 tl etikkaa
5 rkl kylmää vettä

1 dl riisiä
1 pieni sipuli
3 dl sieniä
1 muna

Sekoitetaan taikina ja kaaviloidaan suorakaiteen muotoiseksi, noin 1/2 cm:n paksuiseksi ja jaetaan kahtia. Toiselle levyistä levitetään täyte: riisi keitetään, sipuli kuoritaan ja hienonnetaan, sienet ruskistetaan yhdessä sipulin kanssa. Riisi, sienet ja sipuli sekoitetaan hienonnetun munan kanssa ja maustetaan suolalla ja valkopippurilla. Toinen taikinalevy laitetaan täytteen päälle ja reunat nipistellään yhteen. Piirakka voidellaan munalla ja paistetaan hyvässä uuninlämmössä noin 20-30 minuuttia. En ole tätä reseptiä kokeillut, mutta olettaisin että taikinan rasva nypitään jauhoihin, jonka jälkeen etikka ja vesi lisätään ja homma sekoitetaan taikinaksi.

Hyvä ruoka ja yhdessä ateriointi edistävät rauhaa ja yhteisymmärrystä, siinä on toivoa. Tänään on Euroopan surun päivä. Ajatukseni ovat Lontoon terrori-iskun uhrien ja omaisten luona. Voi meitä ihmisiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti