Tuli sateen ropistessa luettua oman maan lahjakkuuksien tuotantoa: Jenni Linturin Jälleenrakennus ja Markku Rönkön Hajaannus. Molemmat kertovat omanlaisensa tarinan mielen särkymisestä, ihmisistä sen liepeillä, sen sisällä. Heti sodan tauottua ja melkein eilen.
Linturin kansi: Tuomo Parikka, Rönkön kansikuva: Getty Images |
Jenni Linturi: Jälleenrakennus, Teos 2017
Linturi kiteyttää tunteet timantiksi. Ja runollisiksi kappaleiksi. Hän ei puhuttele, hän ravistelee. Tämä kirja, Jälleenrakennus on niin surullinen, että kouraisee. Kirjan kohtaloissa palataan Malmille, josta edellinen kirja kertoi, mutta nyt ollaan laskeutumassa rauhan aikaan. Kaksospojat Olavi ja Kalevi ovat palanneet sodasta. Kaunaiset sisarukset - poikien äiti, näyttelijä Ingeborg ja täti Lettu (Elisabeth) - yrittävät hallita perheen elämää kumpikin tyylillään. Keskinäisen katkeruuden syykin selviää kirjan mittaan: poikien isä Oiva. Hän kuoli sodan aikana muttei sodassa - luodista, vaan ei vihollisen. "Oli vain yksi asia, jota Lettu ei antaisi Ingeborgille koskaan anteeksi. Sitä, että hän oli syntynyt. Sillä tottahan se oli, että ilman Ingeborgia Oiva olisi jäänyt Letulle. Ja silloin Oiva olisi ollut vielä elossa. Ja Lettu tietenkin."
Sota rikkoi Kalevin. Lettu päätti että Kalevi kuuluu mielisairaalaan ja niin hänet vietiin Lapinlahteen paranemaan. Lettu kertoi myös kuulleensa torikauppiaalta että mielisairaus voi johtua siitä, että lapsi on saanut alkunsa intohimosta, passioonista. Toki opettajaihminen tiesi sen
Hietsu 1947 Finna / Kannisto V. |
"Närhi lehahti lentoon läheisestä puskasta, nousi kohti palelevaa taivasta. Ingeborg naurahti sen menolle. Lettu käski hänen vaieta, ajatella Euroopan tilaa, Nürnbergissä käytävää oikeutta, isänmaan raskaita rauhanehtoja. Ilosta ei ehkä saanut sakkoja, mutta moraalitonta se oli. Se oli varma asia.
- Mitä muutkin ajattelisivat, jos näkisivät sinut nyt.
- Eihän täällä ole ketään.
- Minä olen. "
Lapinlahden sairaala 1940-luvulla Finna / Eino Heinonen |
Markku Rönkkö: Hajaannus, Like 2016
Luettuani Hajaannuksen ihmettelin, miksi se oli päätynyt Akateemisen ale-kaukaloon. Näin hieno kirja. Ajallemme ominaisen pinnallisuuden pureva kritiikki. Nautittavaa kieltä, jota on ilo lukea. Vinosti kaartuvaa huumoria, joka pistää hörähtelemään jopa vakavissa paikoissa. Sillä vakavasta asiasta on kyse. Ihmisen hauraudesta ja haavoittuvuudesta, kateudesta ja pakenemisesta. Hajaannus on tarina Kirrestä, joka ankeasta lapsuudestaan huolimatta yltää yhä ylemmäs tutkijapiirien feministihisseissä. Hajaannus on Kirren ja Jalin rakkaustarina ja kertomus menestyneistä ihmisistä, paremmista piireistä. Heillähän on kotiapulainen!
Rönkkö esittelee meille romaanihenkilönsä taitavasti, ja varsinkin Kirren tulee lihaksi ja vereksi. Samoin hänen suhteensa Elinaan, ystävään, josta tulikin petturi. Ystävään, jonka petos vanhojen lastenvideoiden myötavaikutuksella laukaisee psykoosin. Syvälle säilötyt muistot pulpahtavat pintaan. Hyväksikäyttöä on ollut ennenkin. Sillä hyväksikäytetty Kirre on nytkin, puolisonsa ja ystävänsä pettämänä. Mutta Elina onkin täydellinen - toisin kuin Kirre. "Me vanhenemme, Elina ei. Hän ei saa selkäläskejä. Hänellä ei ole toisen päivän tukkaa. Hänen ei tarvitse syödä ruoansulatusta edistäviä suolistobakteereja. Hänen perseensä ei laskeudu, laahaa, hupene, kuihdu. Se säilyttää kaaret, jotka saavat miehet huokailemaan ja hakemaan talouspaperia."
Rönkkö rakastaa naisiaan, mutta kuinka on miesten laita? Aika kuivakiskoisia, narsistisia, pinnallisia ja keskenkasvuisia ovat. Paljon on Jalilla kirjasivistystä, mutta sydämen sivistys on jäänyt heikommalle koulutukselle.
Hän on korkeassa
Yliopisto-opiskelijoiden keskustelupiiri 1931 Finna / Pietinen |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti